2510 316778
6937205974
info@gamvrelis.gr

ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

Σπίτια μοναδικής ομορφιάς και αισθητικής

Ksylina Koufomata

Τα ξύλινα κουφώματα με την πάροδο των ετών έχουν ξεκινήσει και κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ως η καταλληλότερη επιλογή για την κατασκευή εξωτερικών κουφωμάτων. Παλιότερα, χρησιμοποιούσαν ξύλο και σίδηρο για να τα δημιουργήσουν, ενώ πλέον, ο σίδηρος εφαρμόζεται κυρίως σε κάποιες ειδικές κατασκευές, όπου αργότερα αφαιρείται για να μπει αλουμίνιο.

Είναι γεγονός πως τα ξύλινα κουφώματα χρησιμοποιούνταν από την περίοδο της αρχαίας Ελλάδας. Ακόμη και σήμερα μπορούμε να δούμε για παράδειγμα στη Ρόδο, στο κάστρο των Ιπποτών, ξύλινα κουφώματα ηλικίας 2000 ετών, διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι σαν να μην τα άγγιξε ο χρόνος. Η εμφάνιση, οι θερμομονωτικές και ηχομονωτικές τους δυνατότητες, η ευκολία που έχουν στην επεξεργασία και στην παραγωγή είναι τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τους.

Τα ξύλινα κουφώματα είναι ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς το ξύλο σαν πρώτη ύλη διαμορφώνεται πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να μετατραπεί σε κούφωμα.

Επιπλέον, είναι κοινή αποδοχή, πως κανένα άλλο υλικό δεν προσφέρει τη ζεστασιά και το feeling που έχουν τα ξύλινα κουφώματα.

Τα κουφώματα αλουμινίου και τα συνθετικά προσπαθούν με βαφή να είναι απομιμήσεις του ξύλου. Γιατί άραγε; Αφού έχουν τα δικά τους αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, γιατί προσπαθούν να μιμηθούν τη δομή του ξύλου;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί τα όμορφα πράγματα στη ζωή είναι επίσης απλά.

Κανένα συνθετικό υλικό δεν έχει την ομορφιά του ξύλου. Υπάρχουν είδη ξύλων όπως τα Τeak, Wenge, Niagon, Meranti, δρύς που έχουν μοναδική αισθητική και εξωτερική εμφάνιση που μαγεύει.

Δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βάζει PVC κουφώματα, βαμμένα σε χρώμα ξύλου και λύνει οικονομικά το πρόβλημα. Όμως, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ουσιαστικά μια ξύλινη επιφάνεια, η οποία είναι ευχάριστη στην αφή, στην όψη, δεν φορτίζεται ηλεκτροστατικά και διατηρεί τη θερμοκρασία του δωματίου.

Το ξύλο, όσο και σκληρό να είναι, δεν παύει να είναι οργανικό υλικό και κατά συνέπεια χρειάζεται συντήρηση. Στα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα η συντήρηση είναι ελάχιστη. Το μόνο που συνιστάται είναι η εφαρμογή ενός απλού ειδικού γαλακτώματος (μία φορά τον χρόνο) που παρέχεται από τον κατασκευαστή και έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τα κουφώματα σαν καινούργια, για πάντα.

Διάρκεια ζωής – Απεριόριστη!

Στο κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο υπάρχουν δρύινα κουφώματα ηλικίας 2000 ετών.

Με την επιλογή του κατάλληλου υλικού (σκληρά ξύλα υψηλής ποιότητας), ακόμα και σε περίπτωση που η συντήρηση του είναι πλημμελής ή λανθασμένη υπάρχει κορυφαία αντοχή στα καιρικά φαινόμενα και την υγρασία.

Για την κατασκευή των ξύλινων κουφωμάτων η επιλογή της ξυλείας γίνεται με βάση την αντοχή, τη συμπεριφορά σε συνθήκες ξήρανσης, τη δυνατότητα επεξεργασίας, τη δυνατότητα χρωματισμού κ.λπ.

Η ξυλεία που παράγεται από τα τροπικά δάση της Ασίας και της Αφρικής θεωρείται η καταλληλότερη για τα ξύλινα κουφώματα, αφού συνδυάζει μικρή περιεκτικότητα σε ρητίνη, υψηλή αντοχή στις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς.

Σε χώρες όπως η Σκανδιναβία και η Ρωσία χρησιμοποιείται κατά κόρον ως πρώτη ύλη το πεύκο, που έχει αντίστοιχες ιδιότητες.

Θεωρούμε πως ο συνδυασμός ξύλινων κουφωμάτων με πελεκητή πέτρα, δημιουργεί σπίτια μοναδικής ομορφιάς και αισθητικής, κάτι που δεν μπορεί να το κατορθώσει κανένα άλλο υλικό. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μερικές περιοχές, είναι υποχρεωτική η χρήση συγκριμένων κουφωμάτων από ξύλο, για λόγους ομοιομορφίας και παράδοσης.

Τα καταλληλότερα ξύλα θεωρούνται τα:

 • Σκουροκόκκινα Meranti
 • Pitch Pine
 • Iroko
 • Oregon Pine
 • Sapeli
 • Niagon
 • Carolina Pine
 • Σουηδικό

Στην εταιρεία ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΑΜΒΡΕΛΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ. στην Καβάλα, γνωρίζουμε τις ανάγκες σας και δημιουργούμε λύσεις!

Τα ξύλινα κουφώματα παρουσιάζουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει, τα οποία στηρίζονται κυρίως στις φυσικές ιδιότητες του ξύλου, σαν δομικό υλικό.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμομόνωση, η ηχομόνωση, η ζεστασιά του φυσικού χρώματος και η υφή του ξύλου ως πρώτη ύλη, δημιουργούν ένα ζεστό, φιλόξενο και άνετο περιβάλλον, ιδανικό για κάθε σπίτι.

 • Ηχομόνωση

Το ξύλο παρουσιάζει μια εξαιρετική ιδιότητα στη δομή του. Λόγω της πορώδους μάζας του, περιέχει κενά τα οποία εγκλωβίζουν τον ήχο και αποτρέπουν την αντήχηση. Αυτό αποτελεί και τον κυριότερο λόγο που χρησιμοποιείται ως ηχομονωτικό υλικό. Άρα, επιλέγοντας ξύλινο κούφωμα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα ήσυχο περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να ηρεμήσουμε, αφήνοντας έξω τους θορύβους της πόλης!

 • Θερμομόνωση

Το ξύλο αποτελεί το υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ψυχρές χώρες για κατασκευή κουφωμάτων σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Φυσικά, υπάρχει εξήγηση και δεν είναι άλλη από την κορυφαία θερμομονωτική ικανότητα του ξύλου που ξεπερνά αυτή του αλουμινίου ή του πλαστικού.

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστά τα πλαστικά και τα κουφώματα αλουμινίου. Όμως, τα τελευταία χρόνια που έχουν αρχίσει οι ενεργειακές μελέτες για τις κατοικίες, τα ξύλινα κουφώματα αποτελούν πλέον την καταλληλότερη επιλογή, καθώς εξοικονομείτε ενέργεια και αναβαθμίζετε την όψη του κτηρίου σας.

 • Συντήρηση

Μετά την επιλογή και εγκατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων, παίζει σπουδαίο ρόλο η διατήρηση της ποιότητας και της ομορφιάς τους. Εμείς στεκόμαστε δίπλα σας και σε αυτό το κομμάτι, καθώς σας προτείνουμε τις καλύτερες λύσεις και τεχνικές για τη συντήρησή τους.

Τα προϊόντα ειδικών επιστρώσεων Sikkens,, τα οποία χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των κουφωμάτων μας, παρουσιάζουν μια εξαιρετική σειρά ειδικών προστατευτικών επιστρώσεων φροντίδας τις οποίες σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Με εφαρμογή τρεις φορές τον χρόνο σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες, μπορείτε να διατηρήσετε τα κουφώματα ζωντανά για μια ζωή!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με τα ξύλινα κουφώματα της κατοικίας σας.